Een kwalitatieve helm, van absoluut zeer groot belang 

Met de motor rijden is natuurlijk helemaal fantastisch. Dit gezegd hebbende kunnen we er jammer genoeg niet omheen dat we als motorrijder tot de zwakke weggebruikers behoren. Althans in zekere mate. Wanneer je valt met je motor is de kans namelijk ontzettend groot dat je daar stevige verwondingen aan over kan houden. Het spreekt voor zich dat je dit in de praktijk graag zal willen voorkomen. Dat is mogelijk door jezelf zo goed mogelijk te beschermen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een kwalitatieve helm. Sta jij ook op het punt om een dergelijke vorm van bescherming te kopen? Dan kan je maar beter rekening houden met onderstaande informatie.

Is het verschil in helmen op de markt echt zo groot?

Op het eerste zicht lijkt een helm voor een motorrijder eigenlijk globaal gezien telkens min of meer hetzelfde te zijn. Dat is echter slechts schijn. In de praktijk zal je dan ook al snel tot de conclusie komen dat de eigenschappen van de verschillende soorten helmen wel degelijk niet onaanzienlijke verschillen kunnen vertonen. Niet in het minst is dat het gevolg van het feit dat ze gemaakt kunnen zijn van verschillende materialen. Dit type materiaal zal niet alleen voor een groot deel bepalend zijn voor het comfort waar je op kan rekenen, daarnaast zal ze uiteraard ook het prijskaartje beïnvloeden. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn dat je minstens op vlak van gebruikt materiaal even een goede vergelijking zal willen uitvoeren tussen de verschillende motorhelmen die er bestaan.

Waar rekening mee houden op vlak van functionaliteit?

Bij het kopen van een (nieuwe) helm voor op de motor spreekt het voor zich dat er ook enkele zaken zijn waar je rekening mee zal willen houden voor wat de functionaliteit betreft. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een exemplaar aan te schaffen waarbij er sprake is van een geïntegreerd zonnevizier. Daarnaast zal je eveneens kunnen vaststellen dat je kan kiezen voor een helm welke is uitgerust met één of meerdere van de onderstaande zaken:

  • Een antibacteriële binnenvoering;
  • Communicatie welke is ingebouwd; 
  • Ruimte voor bluetooth apparatuur; 

Het spreekt voor zich dat bijvoorbeeld een goed zonnevizier van cruciaal belang kan zijn voor de veiligheid. Ook de andere functionele zaken zijn echter met zekerheid het overwegen waard.

Een kwalitatieve helm is een goede investering

Bij het kopen van een helm om te dragen op de motor wordt er door veel mensen nog vooral rekening gehouden met de kostprijs waar het exemplaar dat ze willen kopen over beschikt. Dat je rekening houdt met de prijs die eraan verbonden is, is uiteraard niet meer dan logisch. Dit gezegd hebbende is het met zekerheid geen goed idee om gewoon blind te kiezen voor het goedkoopste exemplaar, integendeel. De kans dat er dan sprake zal zijn van duurkoop is namelijk echt ontzettend groot. Hou er rekening mee dat een helm niet iets is wat je zomaar koopt voor een korte periode. In de praktijk zal je dan ook met zekerheid ettelijke jaren gebruik willen kunnen maken van de helm. Zie het dus vooral als een investering voor de lange(re) termijn.