Kentekenplaat herkenningssysteem

Automatische kentekenherkenning (ANPR) is een methode voor groepstoezicht waarbij optische tekendetectie op afbeeldingen wordt gebruikt om de kentekenplaten in een Kentekenplaathouder op een voertuig te onderzoeken. Met kentekenherkenning kunnen de door de camera gemaakte beelden en de tekst van het kenteken worden opgeslagen. Sommige systemen kunnen zelfs het fotografische beeld van de bestuurder van het voertuig opslaan. Deze technologie wordt wereldwijd gebruikt in veiligheids- en verkeerstoepassingen. Uiteraard is dit systeem niet in staat om een Showroom kentekenplaat af te lezen maar dan kunnen ze wellicht met een fotografisch beeld weer meer.

Nummerplaatherkenningstechnologie en ANPR hebben aan populariteit gewonnen in beveiligings- en verkeerstoepassingen omdat het gebaseerd is op het feit dat alle voertuigen een kentekenplaat hebben en het niet nodig is om extra volgapparatuur te installeren. Het belangrijkste voordeel is dat het systeem het beeldrecord opslaat voor toekomstige referenties.
Het systeem maakt gebruik van verlichting (zoals infrarood) en een camera om het beeld van de voor- of achterkant van het voertuig te maken, dat vervolgens wordt geanalyseerd door beeldverwerkingssoftware, die het beeld en de plaatinformatie extraheert. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt voor handhaving of registratie en onderhoud.
Kentekenplaatherkenningssysteem of Automatische nummerplaatherkenningssystemen hebben de volgende componenten:

  1. Camera voor het vastleggen van kentekenplaten – die de beelden vastlegt
  2. Verlichting meestal infrarood, die de bestuurder niet kan herkennen
  3. Framework dat een verbinding is tussen de eenheid voor het vastleggen van afbeeldingen en de computer en de software
  4. Een computer of pc waarop het systeem draait
  5. De software die door het systeem wordt gebruikt.
  6. De procedure wordt vastgelegd in een database met daarin de afbeeldingen van het kenteken en het gezicht van de bestuurder als die mogelijkheid in het systeem aanwezig is.
  7. Het systeem maakt ook gebruik van andere hardware, waaronder een automatische kentekenplaatlezer.

Car Detector heeft twee verschillende modellen of variaties:

  1. LPR-systemen met vaste camera’s: CarDetector registreert en informeert de betrokken autoriteiten over niet-geautoriseerde voertuigen die door de gekozen veiligheidszone rijden, zelfs als het voertuig in beweging is. Het systeem registreert het tijdstip van detectie, het kenteken en de afbeelding en desgewenst het gehele autobeeld.
  2. Mobiele LPR-systemen (CDMS): Dit is ontworpen voor mobiele politievoertuigen. Het systeem detecteert automatisch het voertuig en extraheert de plaatafbeelding, die vervolgens wordt geanalyseerd en gematcht met de bestaande database. Dit helpt de politie bij het opsporen van gestolen of verdachte voertuigen.