Trailerbouw: hoe construeer je een voertuig?

Wanneer je gaat kijken naar trailerbouw zijn er verschillende manieren van indelingen. Afhankelijk van wat er vervoerd moet worden kun je kijken wat voor interieur het beste past bij de wagen. Als je vee gaat vervoeren moet je een andere indeling hebben dan wanneer je groente gaat transporteren. Een trailer wordt ook wel een oplegger genoemd. Dit is het achterste gedeelte van een truck. Samen met de trekker vormen zij dus de gehele vrachtwagen. Er zijn een aantal soorten opleggers waar je uit kunt kiezen bij trailerbouw. 

 

De schuifzeiloplegger heeft geen vaste wanden, maar in plaats daarvan een groot stuk zeil. Deze kun je makkelijk losmaken en weer vastzetten wat erg functioneel is bij laden en lossen. Er zijn ook koel-vries opleggers. Deze worden vaak ingezet voor het vervoeren van verse goederen zoals bloemen of voedsel. De temperatuur hiervan kan worden versteld tussen min dertig graden Celsius tot en met dertig graden boven nul.

Nog een aantal soorten opleggers bij trailerbouw

De kipper oplegger wordt zoal gebruikt voor het vervoeren van bijvoorbeeld zand en grind. Deze wordt vaak ingezet in de bouw om niet alleen van punt A naar B te brengen, maar ook te laden en lossen. Er zit een speciaal kiepsysteem in waardoor het gemakkelijk is om het zand en grind bijvoorbeeld te lossen. Een container chassis wordt vrij vaak ingezet om containers voor zeevracht te vervoeren. Door de robuuste constructie is dit makkelijk te doen. Dan is er nog de dieplader, deze wordt gebruikt voor het vervoeren van voorwerpen die zware gewichten hebben. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld machines. Wanneer je specifieke goederen moet vervoeren is het handig om de juiste trailerbouw te hebben zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een tankoplegger wordt ook veel gebruikt voor het vervoeren van bijvoorbeeld olie, benzine en diesel. Deze zie je regelmatig op de snelweg rijden.

Trailerbouw op maat: de perfecte opstelling

Afhankelijk dus van wat je wilt kan er gekeken worden naar de mogelijkheden. Er is vaak veel mogelijk met het construeren bij trailerbouw. Als je de wensen doorgeeft aan het bedrijf die ontwerpt, wordt er vaak een technische tekening gemaakt waarbij je precies kunt zien wat je kan verwachten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een trailer te leasen. Maar er een voor jezelf hebben is vaak toch makkelijker omdat alles op maat gemaakt kan worden. Wel is het financieel vaak fijn om te leasen, maar ieder voordeel heeft zijn nadeel. Als je het goed wilt doen, is iets op maat laten maken vaak erg waardevol.

Een tweedehands trailer kopen

Natuurlijk kun je ook kijken naar trailers die lijken op wat jij in gedachten hebt, maar dan tweedehands. Op deze manier bespaar je een flinke hap geld. Je hoeft zo niet heel veel te investeren. Ook kun je op zoek gaan naar een trailer die dus beschikt over de meeste eigenschappen die je nodig hebt voor je bedrijf. Ook is het een stuk duurzamer om te doen omdat er geen nieuwe onderdelen geproduceerd hoeven te worden. Er zijn een hoop bedrijven die tweedehands verkopen en alles nakijken. Ze hanteren strenge eisen voordat een trailer de verkoop in gaat.